Bezienswaardigheden op Ameland

Op Ameland kunt u volledig tot rust komen en genieten van de prachtige natuur via diverse fietsroutes. Ook telt het Waddeneiland verschillende rijksmonumenten verspreid over de dorpjes Nes, Hollum, Ballum en Buren. Liefhebbers van ontspanning, cultuur en activiteiten doen er dus goed aan om een bungalow te huren op dit prachtige eiland.

Wij hebben enkele bezienswaardigheden en activiteiten voor u op een rijtje gezet:

Maritiem Centrum Abraham Fock

Het Maritiem Centrum Abraham Fock is een interactief museum waar u veel leert over de maritieme zaken op Ameland en zelf ook kunt navigeren op het water met behulp van de sterren, de kustlijnen en een kompas. Bekijk de bekende Amelander paardenreddingboot, wees onderdeel van een reddingsactie en leer hoe te handelen in een noodsituatie. Het maakt niet uit met welk gezelschap u het Maritiem Centrum Abraham Fock bezoekt: dit uitje is geschikt voor alle leeftijden.

Wadlopen van en naar Ameland

Voor mensen die van activiteiten houden, is wadlopen een zeer geschikte bezigheid. In een tijdsbestek van drie uur loopt u ongeveer 10 kilometer over de prachtige wadden naar Ameland. Het eerste uur trotseert u kwelders, zandbanken, diepe geulen en slikvelden. Soms zit u tot uw knieën in het slik of loopt u door een geul. Vervolgens is het twee uur wandelen over een zanderige en stevigere ondergrond. De meeste wadlooptochten worden georganiseerd vanaf het nabijgelegen Holwerd.

Amelandse vuurtoren Bornrif

De vuurtoren van Ameland mag u niet missen. En kunt u ook eigenlijk niet missen. Met een hoogte van maar liefst 55 meter is deze vuurtoren een van de grootste vuurtorens van Nederland. Na het beklimmen van 236 treden wordt u op de omloop van de vuurtoren beloond met een schilderachtig landschap.

Natuurcentrum Ameland

Op een bijzondere wijze in contact komen met het prachtige natuurgebied van Ameland? Bezoek dan het Natuurcentrum Ameland. Middels unieke presentatievormen wordt de natuur van Ameland tentoongesteld met speciale aandacht voor de indrukwekkende onderwaterwereld van de Noordzee.

Maak kennis met de Amelander cultuur

Omdat ze als eilandbewoners eeuwenlang geïsoleerd hebben gewoond, hebben Amelanders een heel eigen cultuur ontwikkeld. Als u deze cultuur wilt ontdekken, kunt u een bezoekje brengen aan het Cultuurhistorisch Museum ‘Sorgdrager’. In dit museum kunt u de echte Amelander cultuur proeven en een speciale collectie authentieke Amelander meubelstukken bekijken. In de vakantieperiodes is het ook mogelijk om een rondleiding te krijgen door dit interessante museum en door het prachtige dorp Hollum.

Sportief op Ameland

Heeft u zin in een sportieve vakantie op Ameland? Er zijn verschillende (water)sportieve activiteiten te doen op dit prachtige eiland. Zo kunt u bijvoorbeeld heerlijk gaan kitesurfen op de Waddenzee. Er worden overal op het eiland kitesurflessen aangeboden, dus als u geen ervaring heeft is dat geen probleem. Naast kitesurfen zijn de golven voor de kust van Ameland ook zeer geschikt voor golfsurfen.

Parachutespringen

Bent u een echte durfal en heeft u zin in een grote uitdaging? Maak dan een parachutesprong boven Ameland. Met een tandemsprong heeft u uitgebreid de tijd om het prachtige eiland van boven te bekijken. Op 3000 meter hoogte springt u uit een vliegtuig om na een vrije val van het adembenemende uitzicht te genieten.

Wandelen op Ameland

De beste manier om Ameland te ontdekken blijft toch het maken van een lange wandeling. De vele wandelpaden die het eiland rijk is, leiden u langs kwelders, het wad, door dorpen en via de duinen naar het strand. Er zijn genoeg mooie wandelroutes te vinden en er worden zelfs regelmatig wandelevenementen georganiseerd.

Meer bezienswaardigheden bezoeken op Ameland

Voor advies of tips voor activiteiten en bezienswaardigheden kunt u altijd contact opnemen met ons. Wij vertellen u graag wat u gezien en gedaan moet hebben voordat u Ameland verlaat.

STUUR ONS EEN MAIL+31 (0)6 47396404

Spot de mooiste vogels

Nergens in Nederland zijn er zoveel vogels te zien als in het waddengebied. Het gebied dient namelijk als overwinterplek of broedplaats. Ook maken vogels er een tussenstop tijdens hun trektocht naar het zuiden. Een prachtig plekje om met een verrekijker de prachtige vogels te spotten. Met de Wadvogels app van de Vogelbescherming wordt het extra leuk om de vogels te herkennen.

Op de Robbenbank zeehonden kijken

De Robbenbank bevindt zich tussen Ameland en Terschelling en wordt veel bezocht door waddenzeehonden en grijze zeehonden. Bij vloed vissen de zeehonden en bij eb spelen ze in het water en liggen ze massaal te rusten op de zandbank. Er gaan diverse schepen naar de Robbenbank om de zeehonden te bekijken. Houd uw fototoestel gereed, want de zeehonden weten wel een showtje weg te geven.

Ga op eco-safari

Altijd al eens op safari gewild? Dat kan ook op Ameland. Met de eco-wagens maakt u een prachtige eco-safari van circa 2 uur door de Amelandse natuur. Geniet van de prachtige duinen, vogels en natuur met de bijna geluidloze elektrische eco-wagens. Ook een geschikte activiteit voor mensen die minder mobiel zijn en toch de prachtige natuur van Ameland willen ontdekken.

Maak een prachtige fietstocht

Ameland is niet alleen geschikt voor prachtige wandeltochten. Ook met de fiets kunt u het eiland ontdekken. Er zijn diverse fietsroutes op het eiland die u laten genieten van de prachtige natuur en de dieren. Gaat u liever met de mountainbike of elektrische fiets? Wij adviseren u graag over een geschikte fietsroute.

Bezoek het hoogtepunt van Ameland

Het uitzichtplateau Oerdblinkert staat op het hoogste punt van Ameland. ’t Oerd ligt ten oosten van Buren en is via een fietspad op de Kooioerdstuifdijk te bereiken. Vanaf het plateau heeft u uitzicht over de duinvalleien en het wad. Afhankelijk van het seizoen spot u hier veel vogels zoals de zilvermeeuw, lepelaar, velduil, tapuit en de eidereend.

Wadlooptocht naar de Engelsmanplaat

Houdt u van een stevige wandeling? Op Ameland worden diverse wadlooptochten naar de Engelsmanplaat georganiseerd. Dit is een zandvlakte van ongeveer 1 kilometer doorsnede en ligt tussen Ameland en Schiermonnikoog. De zandplaat ligt bij vloed vrijwel geheel onder water. Een prachtige wandeling gegarandeerd!